TCS QUESTIONS 2018 selected set for job placement

This TCS paper is very very easy and all should look at this

Critical Reasoning.



  1. The players G,H,J,K,L,M,N,O are to be felicitated of representing the county team in Baseball Out of these H,M,O also are in the Football team and K,N are there in the Basket ball team . These players are to be seated on a table and no
    two players who has represented the county in more than one game are to sit together.
    1.Which one of the orders can they be seated in
    2. Which of the orders is not possible
    3. If N is seated in the middle then which of the following pairs cannot be seated near him .
    4. If M is seated then which of the following pairs can be seated next to him.

    Choices are given for all the questions


  2. There are 2 groups named Brown and red. They can?t marry in the same group. If the husband or wife dies then the person will convert to their own group. If a person is married then the husband will have to change his group to his wife?s
    group. The child will own the mothers group. From these a set of 4 questions were given .Solve them
    Eg;
    1.Brown?s daughter is red (False)
    2. If a person is red. Then his/her mother?s brother belong to which group if he is married (Brown)


  3. 7 people - a,b,c,d,e,f,g Need to make a seating arrangement for them.
    Conditions:
    1)A should be at the center
    2) B,F should be at the right extreme
    3)C,E always in pair
    4)D,G as far as possible
    Questions from the above were asked?

    Eg:
    Which of the following pairs were not possible?
    Others questions were similar to the above. More questions were from Barrons.


HR Questions



  1. Market urself


  2. Why TCS ?


  3. Will u switch over to any other company after joining TCS? If NO then why?


  4. R u mobile? ( R u ready to go anywhere ?)


  5. R u ready to go to places of extreme temperature. If yes what do u think of ur safety?


  6. Rate ur good qualities?


  7. What is the difference between hard and smart work?


  8. Do u have a plan of doing higher studies ?



Technical Questions :
The questions were different for different persons and depends on the field of interest that u say.

Communication



  1. OSI Layers in n/w with the functionalities


  2. TCP/IP protocol


  3. Bridges, Routers, LAN, WAN, MAN


  4. Token bus, FDDI, Ethernet



C Language



  1. Datastructures esp :Linked list and trees


  2. Structures , unions, Kind of variables ( local ,Global)


  3. Strrev( ) program


  4. Case structure (it is not the usual switch case stat)


  5. Calloc,malloc


  6. Divide 2 number and print the o/p ( NOTE: Check for divide by zero error)
TECHNICAL QUESTIONS TCS



  1. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).
    ANS: 3212


  2. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?
    ANS: I(ROANISATIONALG)


  3. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory? ANS:127


  4. Select the odd one out. a. Java b. Lisp c. Smalltalk d.Eiffel. ANS: LISP


  5. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP ANS: SAP


  6. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2 ANS:LINUX


  7. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP ANS:BAAN


  8. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SERVER ANS:SQL SERVER


  9. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP ANS:HTTP


  10. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?


  11. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work? ANS:16


  12. In which of the system, decimal number 194 is equal to 1234? ANS:5


  13. Find the value of the 678 to the base 7. ANS:1656


  14. Number of faces, vertices and edges of a cube ANS:6,8,12


  15. Find the value of @@[email protected], where @ denotes "square" and + denotes "square root". ANS:121


  16. Find the result of the following _expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation:
    M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8) ANS:19


  17. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as --------- ANS:PCCKJ


  18. G(0)=-1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ? ANS:-2


  19. What is the max possible 3 digit prime number?


  20. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.
    ANS:20250


  21. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?


  22. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. ANS: 385.8(DB)


  23. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? ANS: 30MILISECOND


  24. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?


  25. If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) ?s address is 1245 and then address of (5,7) is --------


  26. Which of the following are orthogonal pairs? a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j ANS: (A)& (C).


  27. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD? ANS: PEASA


  28. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined. ANS: 20%


  29. What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668 ANS: (B). 2048


  30. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63 ANS: 15,35


  31. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63 ANS: 15,35


  32. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, --- ANS: -27


  33. A, B and C are 8 bit no?s. They are as follows:
    A 1 1 0 1 1 0 1 1
    B 0 1 1 1 1 0 1 0
    C 0 1 1 0 1 1 0 1
    Find ( (A-B) u C )=?
    Hint : A-B is {A} - {A n B} ANS: 0 1 1 1 1 1 1 1 (DB)


  34. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in north west direction.Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the
    flight reaches there? ANS: 1:00 P.M


  35. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers? ANS: 13


  36. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days A alone can complete the work? ANS: 10.5 DAYS(11)


  37. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So hoW days does B take to finish the work?ANS : 4DAYS.


  38. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A?s work? ANS : 3.2 DAYS(4)


  39. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT : sum of smaller 2 sides is greater than the other one which is larger)


  40. Find the singularity matrix from a given set of matrices?(Hint det(A)=0)


  41. A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte.If A[ 1,1 ] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5] ?ANS: 3106.


  42. Sum of slopes of 2 perpendicular st. lines is given. Find the pair of lines from the given set of options which satisfy the above condition?


  43. (a) 2+3i (b)1+i (c) 3-2i (d) 1-7i .Find which of the above is orthogonal. ANS : (A) & (C).


  44. The number 362 in decimal system is given by (1362)x in the X system of numbers find the value of X a}5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9


  45. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6 ANS : -72


  46. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed.
    a) 6:00 am b) 6:40am c)7:40 d)7:00 e)8:00 (Hint : Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes . If west to east add time else subtract time) ANS: (E) 8:00


  47. Find the highest prime number that can be stored in an 8bit computer.
  48. For more Latest TCS placement papers 2007/08 & new tcs aptitude questions & unique tcs hr placement questions keep checking our aptiude & placement site & dont forget to put ur email in top left box for daily updates of tcs papers & other questions
Remember a lotta these questions with detailed explanation can be found At this Website

No comments:

Take Advantage Of 25 of the finest Articles to help u prepare for the Placement Papers and Interview questions
You’d Never Guess How easy it is to get a job after reading these placement preparation articles

Here are 25 Placement Preparation Articles


"IMPORTANT NOTE"
We Update our site frequently and we want to keep you guys informed so enter your email in the top left hand box and click subscribe,so that whenever we post new papers it gets delivered right to your mail.



 

© New Placement papers | Latest Placement Papers